Зміст
Їжа
robertss 06.09.2023 Article
Ідеальні пельмені мають містити всього сім інгредієнтів: фарш м’ясний, цибулю ріпчасту, сіль, перець, борошно, воду і яйця. Формулювання «спеції» у складі дуже розмите — під його виглядом виробники можуть додавати до складу підсилювачі смаку та ароматизатори. Експерти «Роскачества» радять робити вибір на користь продукту, маркування якого суворо прописує всі спеції, що використовуються у складі.
«Для збільшення об’ємів м’ясної начинки виробник може додати у фарш клітковину і крохмаль. Зверніть увагу, що цих складових не повинно бути ні у фарші, ні в тісті — такий хід є обманом споживача» , — зазначила Погожева Алла, д.м.н., професор, провідний науковий співробітник ФДБУН «ФІЦ харчування та біотехнології».
«Якщо під час варіння пельмені значно додали в розмірі, то це може свідчити про наявність сої в рецептурі. При термообробці вона має тенденцію до надмірного збільшення обсягів» , — зазначила експерт.
Якість пельменів
Пельмені поділяють на кілька категорій від «А» до «Д», які відрізняє кількість м’яса у складі готового продукту. Категорія «А» свідчить про те, що в складі фаршу міститься не менше 80% м’яса. Категорія «Б» — не менше 60% м’яса, до них належать «Елітні», «Яловичі», «Телячі», «Східні». Категорія «В» має у фарші щонайменше 40% м’яса, і до них відносять «Російські», «Сибірські», «Столові», «Традиційні», «Сабантуй» тощо. Пельмені категорії «Г» мають не менше ніж 20%, а «Д» може містити менше ніж 20% м’яса, решту фаршу при цьому складуть спеції, цибуля і тваринні субпродукти.
«Зазвичай у сирих пельменях співвідношення фаршу і тіста дорівнює 60/40, 50/50 або 40/60. Це означає, що кілограм продукту навіть із високим вмістом м’яса в складі (категорія А) не може коштувати дорожче за кілограм м’яса» , — пояснила Алла Погожева.
Пельмені в пачці мають бути розсипчастими, не злиплими. Злиплі пельмені можуть свідчити про порушення умов зберігання, розморожування і подальше заморожування продукту. Це означає, що навіть якщо під час його виготовлення використовувалися найякісніші продукти — купувати такі пельмені не варто, вони можуть бути зіпсованими.
Термін зберігання пельменів
Максимальний термін зберігання пельменів — шість місяців від дня їхнього вироблення, до того ж температура їхнього зберігання має бути не вищою за мінус 10 градусів, оптимальний температурний режим — мінус 18 градусів. Перед покупкою зверніть увагу на відповідність терміну придатності та температурного режиму зберігання.
Як правильно їсти пельмені
Оскільки пельмені не є дієтичним продуктом, для тих, хто уважно стежить за своєю вагою, порція пельменів не повинна перевищувати 10 штук (150 грамів, приблизно 300 ккал) і не містити добавок у вигляді майонезу, олії та жирної сметани. Як соус до них можна використовувати нежирний натуральний йогурт або нежирну (10%) сметану. Для того щоб знизити калорійність домашніх пельменів, слід готувати їх із цільнозернового борошна та яловичого або індичого фаршу з додаванням овочів.
You may also like
Фільми, від яких не можна відірватися: кіноподорож
Архіви
- Листопад 2024
- Жовтень 2024
- Вересень 2024
- Серпень 2024
- Липень 2024
- Червень 2024
- Травень 2024
- Квітень 2024
- Березень 2024
- Лютий 2024
- Листопад 2023
- Жовтень 2023
- Вересень 2023
- Серпень 2023
- Липень 2023
- Червень 2023
- Травень 2023
- Квітень 2023
- Березень 2023
- Лютий 2023
- Січень 2023
- Грудень 2022
- Листопад 2022
- Жовтень 2022
- Вересень 2022
- Серпень 2022
- Липень 2022
- Червень 2022
- Травень 2022
- Квітень 2022
- Березень 2022
- Лютий 2022
- Січень 2022
- Грудень 2021
- Листопад 2021
- Жовтень 2021
- Вересень 2021
- Серпень 2021
- Липень 2021
- Червень 2021
- Травень 2021
- Квітень 2021
- Березень 2021
- Лютий 2021
- Січень 2021
- Грудень 2020
- Листопад 2020
- Жовтень 2020
- Вересень 2020
- Серпень 2020
- Липень 2020
- Червень 2020
- Травень 2020
- Квітень 2020
- Березень 2020
- Лютий 2020
- Січень 2020
- Грудень 2019